Isten Hozott

Fogyás, ahogyan én látom

Nem tudok úgy felmenni egy weboldalra, hogy ne lássak legalább egy fogyás-hirdetést: „A három leghatékonyabb módszer a biztos fogyáshoz” „Neked is sikerülhet! Töltsd ki kérdőívünket és megtudod, miért nem tudsz lefogyni!” „Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre, ahol hetente kaphatsz hasznos tippeket a fogyáshoz!”

Mindegyik látszólag ingyenes segítség mellett láthatunk étrend kiegészítőket, amiket javasolnak.
Milyen tippek ezek? Milyen módszerek? Milyen étrend kiegészítők?
Az elhízást nem az evés okozza? Nem az a megoldás, hogy nem eszünk annyit?
Mi MÁS megoldás lehet még azon kívül, hogy kevesebbet eszünk?

kövesd az álmaidatImádom a zsírégető edzés fogalmát is. Egyetlen zsírégető módszer létezik, ha meggyújtjuk. De akkor tényleg szépen ég! Sokan éveket töltenek azzal, hogy kiválasztják a legdurvább aerob edzést, például súlyzós step aerobic, és hetente ötször járnak, szép izmosak lesznek ugyan, de nem lesznek vékonyak, és egyetlen hét edzés nélkül, ugyanúgy eszegetve, 10 kilókat rántanak magukra.
Az edzés nem kifejezetten fogyaszt. Egészséges, jó hogy van, de mikor veszik észre, hogy minél jobban elmegy az ember a teljesítmény fokozásra, annál kevésbé fog fogyni, viszont farkasétvágya lesz..?
A kardiológusokat pedig érdemes megkérdezni, mi a véleményük erről. A szív, ami addig nő, míg végül önmagától nem tud rendesen dobogni.

Az emberek nem akarják elfogadni, hogy akkor fognak lefogyni, ha nem esznek annyit.
Az EVÉSRŐL kell lemondani.

Képesek több tízezer forintot is kifizetni, csak találjanak egy olyan módszert, amivel eszegethetnek kedvükre tovább. Mikor veszik észre, hogy nincs ilyen módszer? Vannak ilyen nagy igazságok az életben, amik teljesen egyértelműek, de mégis elmegyünk mellettük. Az evés pont ilyen.
Kövér vagy? Ne egyél annyit!
Tök ingyen van, és ez az egyedüli módszer, ami egészséges és hatékony.

Elértünk a kedvenc témakörömhöz, a „HOGYAN?”-hoz.
Mert itt van a lényeg, de még nem nagyon láttam leírva sehol.

Igaz Szerelmet Minden Embernek!„HOGYAN legyek képes lemondani az evési szenvedélyemről?”
„HOGYAN tudjak nemet mondani az édességekre?”
„HOGYAN ne nassoljak éjjel, ha már egész nap kibírtam?”
„Hogyan NE AKARJAK annyit enni?”
Ezek lennének a lényeges kérdések.. és ez az írás erről fog szólni.

A HOGYAN a MIÉRT-ből adódik.
Ha megértjük, hogy miért akarunk többet enni, mint amire szükségünk van, a hogyan MAGÁTÓL fog megoldódni.

A miértnek több oka van, amik általában egyszerre vannak jelen.
Miért akarunk többet enni, mint amire szükségünk van?

kövesd az álmaidatTesti szint
1-Éhesek vagyunk, de nem felel meg az a táplálék, amit megeszünk. Úgy érezzük, szükségünk van még valamilyen anyagra, amit nem vittünk be a szervezetünkbe, és ő jelez nekünk, hogy keresgéljünk tovább.
2-Nem jól ettünk: nem rágtuk meg jól, túl sok levegőt nyeltünk, túl gyorsan ettünk (az agynak kell 15 perc mire „észreveszi”, hogy táplálék került a szervezetünkbe és nem kell nyomni a vészcsengőt hogy EBÉÉÉD!), nincs elég jó minőségű emésztő enzimünk (hiányos táplálkozás, kevés jó minőségű folyadék, genetika).
3-Nem jót ettünk (minőségi étel, változatos, személyre szabott, életmódnak és hangulatnak megfelelő).
4-Tévesen gondoljuk azt, hogy éhesek vagyunk, mert valójában SZOMJASAK vagyunk, vagy fáj a hasunk.
5-Megszoktuk, hogy délben ebéd, és akkor is eszünk ha még nem vagyunk éhesek, illetve nem vesszük figyelembe azt a gyengéd kis figyelmeztetést, amit szervezetünk küld hogy elég volt, nem kell többet enni (de még van a tányéron).
6-A gyomor kiürülésekor, ahogy húzódik össze, egy éhséghez nagyon hasonló tünetet lehet érezni, ez evés után kb. 2-3 órával szokott megtörténni (az elfogyasztott ételtől függ ennek az ideje), nem
kéne bedőlni neki, csak ÚGY ÉREZZÜK, mintha éhesek lennénk, magától megszűniIgaz Szerelmet Minden Embernek!k 10-15 perc alatt.
7- A valódi éhségérzetet a VÉRCUKORSZINT CSÖKKENÉSE váltja ki, minél drasztikusabban csökken, annál erősebben érezzük az éhséget, ez fokozódhat akár a farkasétvágyig.
És mi okozza a nagyon gyors csökkenést? Az azt megelőző gyors emelkedés: finomított cukrok + édességek + szénhidrátok. Ez itt a lényeg, majd később még visszatérek rá.

 

Lelki szint

1-amint fogyókúrázni kezdünk, tudatalattink egy része pánikba esik, hogy éhen fogunk halni, emiatt nagyon erősen előjöhet az a tünet, hogy minden ételt, amit meglátunk, meg akarjuk enni –biztos, ami biztos alapon.
Ez gyakran úgy nyilvánul meg, hogy olyankor eszünk, amikor senki nem látja, még „mi magunk sem”, gyorsan bekapunk egy csokit oda sem nézve, és már megyünk is ki a konyhából, stb.
2-minden változás az étrendben eleve enyhe nyugtalanságot okoz
3-sokszor a fájdalmak, félelmek, szorongások miatt érezzük úgy, hogy enni kell, ugyanis ilyenkor egy rövid időre teljesen megszűnnek a tünetek. Mivel a fogyókúra eleve nyugtalanító dolog (sikerül-e, ingerlékenység, megfelelni vágyás, visszaeséseknél elkeseredettség stb.), így ez egy önmagát gerjesztő folyamat.
4-fáradtságra is nagyon jól jön az evés, próbálja csak ki bárki, hogy este tízkor-tizenegykor félálomban egyen meg egy túró rudit, egy órán keresztül energikus lesz és felfrissül.
5-az étel a világ legegyszerűbb, legolcsóbb és teljesen legális drogja, evéskor ugyanaz az endorfin szabadul fel az agyban („jól van gazdi, ügyees, egyél csak"), mint bármilyen kábítószer fogyasztásakor.
Amikor függőségeinket, vágyainkat, elkeseredésünket evéssel pótoljuk, érzésben gyakorlatilag elérjük azt a megoldást, amit keresünk, csak sajnos a hatása nem tart néhány percnél tovább. Mégis újra és újra bedőlünk neki.Spirituális szint

Ha eljutottál idáig az olvasásban, és ez a téma is érdekel, akkor bizonyára tudod, hogy a gondolataink határozzák meg a jelenünket:

Mi vezetett tehát a hízáshoz?

Ha fogyni akarsz, akkor valószínűleg kövérnek érzed magad. Ha a testedre gondolsz, egy elutasító, taszító érzést sugárzol magadról, egy elkeseredett, csalódott KÖVÉR TESTŰ emberként látod lelki szemeiddel magad.
Minden alkalommal, mikor megpróbálod felhúzni a kissé szoros nadrágodat, nem mulasztod el ÁTÉREZNI milyen vastagok is a combjaid. Amikor a hasadat szappanozod, valószínűleg nem kellemes érezni a terjedelmét. Ráadásul, valószínűleg még nagyobbnak is érzékeled magad, mint amekkora vagy..
Ha most ezen egy kicsit spirituálisan is elgondolkodsz, már tudod is mi a megoldás: Karcsúnak kell látni és érezni magad!

Minden alkalommal, mikor kövérnek érzed magad, testednek ezt az állapotát fixálod a jövendő jelenednek.
Minden alkalommal, amikor szeretettel gondolsz a testedre és karcsúnak érzékeled magad, fénysebességgel kezdesz száguldani ebbe az irányba.

Próbálj minél több energiát felhalmozni, amivel erősebben és gyorsabban formálhatod a valóságodat.

Van még egy oka a hatalmas étvágynak: kevés az energiánk.

A földenergiát evéssel is (meg sporttal, takarítással, ültetéssel stb.) fel lehet venni. Amikor elfogyott az életenergiánk, ezzel gyorsan vissza tudjuk pótolni. Könnyű rászokni, mert annyira gyorsan tudja pótolni az energiánkat, minden más energia felvevő módszerhez először energiát kell kölcsönöznünk a tevékenységnek.

Ezeken kívül hízásunk lehet karmikus is, amikor azt kell belátnunk, hogy a testsúly gyarapodása nem pusztán lustaság és gyengeség: minden ember valamerre kompenzál, a zsírpárnánk csak egy, ennek a dolognak az elég látványos formája.Az is lehet a tanulság, hogy egy egész életen át tartó küzdelmet végül legyőzve, hitet, erőt és önbizalmat találjunk önmagunkban. Az az állapot, amikor testsúlyunknak egyedüli uralkodójaként pontosan annyi kilók vagyunk, amennyi szeretnénk lenni, hihetetlenül mámorító és életünk minden egyes napján örömet adó érzés!

Valószínűleg minden síkon zajlik a folyamat, ami nem enged minket eltávolodni az evés örömétől, ezért nekünk is minden síkon vissza kell támadni.

kövesd az álmaidat
HOGYAN ne együnk túl sokat, hogyan ne szenvedjünk az étel iránti vágyakozástól?

Figyelembe kell vennünk biológiai sajátosságainkat, hogy megakadályozzuk azokat a tüneteket, amik nem is az étel megvonásából adódnak, és a következő tanácsokat érdemes betartani:

Fontos, hogy megismerjük testünk jelzéseit. Nagyon sok hasonló érzet lehet, amit tévesen éhségnek érzékelünk, mert még sohasem vettük a fáradtságot, hogy ezeket elkülönítsük egymástól.
Valószínűleg gyerekkorunktól kezdve tömtek bennünket, megdicsértek ha mindent megettünk a tányérról, vagy ha akkor is ettünk, amikor nem voltunk éhesek. Emiatt nem alakult ki az a kifinomult érzékelés, hogy pontosan mit is akar közölni a szervezetünk.

Semmi vész, pár nap alatt bepótolhatjuk a lemaradásunkat, de figyelem, ezt a lépést nem szabad kihagyni, mert erre a képességünkre nagy szükségünk lesz!

FELADAT
testünk jelzéseinek megismeréséhez: Fogunk egy órát és figyeljük, ebéd után 3,5-4 órán belül NEM LEHETÜNK éhesek, ha mégis ezt érezzük, akkor TÉVEDÜNK, és meg kell nézni, mi az a dolog, amit hibásan éhségnek érzékelünk (szomjúság, vércukorszintesés, gyomor ürülése, stb.).

Másik módszer, hogy nem eszünk olyat, ami hirtelen vércukorszint emelkedést okoz, pl. cukrok, édességek, helyette együnk inkább ezekből: barna rizs, lencse, rozskenyér, bizonyos tésztafélék, zabpehely, tojás, sovány sajtok, mogyoró.

A jobb emésztés érdekében jól rágjuk meg az ételt, lassan együnk, ne keverjünk fehérjét-szénhidráttal, ha lehet (Atkins féle szétválasztó diéta nagyon kellemes hatással van az emésztésre, nagyon sok logikus dolog van benne, amit nem is értem miért nem tettek kötelezővé, például, hogy a gyümölcsöt összeeszegetni mindenféle lassan emésztődő étellel veszélyes, mivel a gyümölcs jóval hamarabb rothadni kezd, ami káros anyagok felszabadulásához vezet).

Ne együnk sokat semmilyen napszakban, csakis maximum annyit, ami a két kezünkben elférne. Ha fogyni szeretnénk, csökkenthetjük egy maréknyira is a mennyiséget. Tökéletesen összeválogatva és napi háromszori-négyszeri evéssel ennyi is elég lehet.

Nem kell szénhidrátot csökkenteni ha fogyni szeretnénk, az egészséges táplálkozási arányt mindenképpen tartanunk kell akár fogyni szeretnénk, akár hízni (=az efogyasztandó táplálék UGYANAZ lesz fogyásnál vagy hízásnál!), csupán az elfogyasztott étel mennyiségét kell csökkentenünk. (Fontos megjegyezni, hogy a Big Mac Menü vagy a mákos tészta nem megfelelő arányban tartalmazza a szükséges anyagokat -tehát ha fogyni szeretnénk, nem az a megoldás, hogy kevesebb mákostésztát eszünk, hanem kevesebb egészséges arányú táplálékot fogyasztunk)

Ha túl hamar megéheznénk, kísérletezzük ki, mi az, amitől az érzés kicsit csökken, pl tea, rostos üdítő (nem cukros), mogyoró, dió. Együnk egy picit ezekből, és hiába vagyunk ugyanolyan éhesek, VÁRJUNK egy picit, el fog múlni pár perc múlva. Itt tényleg a várakozás a lényeg, együnk, fogjunk egy órát és figyeljük tíz percig, miközben mondogathatjuk is magunknak "mindjárt elmúlik az éhségem" :-)

Segít, ha tényleg nagyon jól megrágjuk a falatot.
Az alma és a gyümölcs nem jó ötlet, annyira felviszi a vércukorszintet, hogy húsz perc múlva óriási étvágyat csinál (egyszer érdemes kipróbálni, tipikus farkaséhség valódi éhség nélkül  

FELADAT 2Igaz Szerelmet Minden Embernek!
ebéd után állítsd be a telefonod, hogy jelezzen másfél óra múlva, és ha eljött az idő, figyeld meg mit érzel (éhséghez hasonló furcsa érzést, nem túl erősen, de azért már késztetést érzel az evésre, vagy egy kis csokira)
Ezután ismét állítsd be a telefonod, hogy egy óra múlva megint figyelmeztessen, ekkor valószínűleg egyáltalán nem leszel éhes. Ez egy nagyon fontos tapasztalat: az előző éhségérzet nem volt valós, nem voltál éhes, csak a gyomrod ürülni kezdett, és az összehúzódását érzékelted tévesen éhségnek.
Ha ezt a megfigyelést többször elvégzed, később meg fogod tudni különböztetni az érzést, az agyad "átkábeleződik", és gyakorlatilag ez a fajta nassolós éhségérzeted végleg elmúlik!


FELADAT 3
mikor egyáltalán nem vagy éhes, egyél meg egy almát, jó édeset, majd állítsd be a telefonod húsz-harminc percre, és figyeld meg mit érzel –nagyon éhesnek fogod érezni magad.
Ez a hirtelen és gyors vércukorszint emelkedés utáni gyors süllyesés eredménye, tehát nem vagy éhes, csak a csökkenésre bekapcsolt az éhség érzékelése. Ez egy kis "bug" az agyunkban, de ha tudunk róla, akkor tehetünk ellene. Akkor együnk gyümölcsöt, amikor eljött az étkezés ideje. Megesszük, elmúlik az éhség, majd kis idő múltán hirtelen újra éhesek leszünk, és akkor megehetjük az ebédet. Étkezést a gyümölcs és a gyümölcslé sajnos nem tud kiváltani, pont emiatt. Viszont nagyon egészséges!

FELADAT 4
ha már gyakorlottabb vagy, és olyankor érzel éhséget mikor tudod, hogy nem lehetsz éhes, igyál meg egy pohár vizet, és figyeld meg tíz perc múlva, hogy érzed-e még (nem fogod).
Ha megismered a tested jelzéseit, éhséget csak valódi éhesség esetén fogsz érezni, és kapásból 50%-al kevesebbet fogsz enni mindenféle "fogyókúra" nélkül!
Semmiképp sem érdemes kihagyni ezt a lépést, bár elismerem, eléggé macerásnak tűnhet -valójában pár nap az egész!
Ne kezdj el diétázni! Hacsak nincs valami anyagcsere betegséged, ne kezdj bele saját magad által választott diéta típusba, mert nagyon veszélyes, és a lényegéből adódóan csak korlátozott ideig alkalmazható. Egyél inkább mindent, de nagyon keveset, méghozzá a megfelelő arányban, és azt is nagyon megválogatva.

Próbálj meg teljesen tartózkodni az édességektől, vagy ha nem megy, akkor egyél egy kicsit, de azt ebédnek fogd fel, és ne egyél utána 3-4 óráig.
Nem jók az édességek, mert semmi fontos anyag nem jut be a szervezetedbe, az a legjobb, ha önként belátod, hogy édességet enni kb. annyi értelme van, mint szalvétát.
Egész nap egyél rendesen, változatosan, és ne legyél éhes. Így könnyen ki fogod bírni. Szánd rá azt a két hét átmenetet, amíg a szervezeted követeli nagy mennyiségű ételt, vagy az édességet.
Egyszerűen el kell fogadnod, hogy ez most egy rövid ideig nagyon nehéz lesz. Írj kis emlékeztető papírkát magadnak, hogy ez a rossz érzés hamarosan el fog múlni

kövesd az álmaidat Tudod már mik a veszélyesebb élelmiszerek és mik a jók, próbáld úgy megválogatni az ételedet, hogy arányaiban a fogyásnak kedvezz velük. Sokat hallgass a megérzéseidre, és leginkább olyanokat egyél, amikhez kedved van. Soha ne egyél olyat, amit egyébként nem kívánsz, inkább keress helyette olyat, ami ugyanolyan hasznos és szereted is. Ásd bele magad a tanulmányozásba, keresd meg hány féle étel létezik, te abból mennyit szeretsz, azokból milyen értelmes ételeket lehet előállítani.
Kísérletezd ki, hogy milyen ételtől nem vagy sokáig éhes, mitől leszel nagyon gyorsan, mi az ami nem tetszik az emésztő rendszerednek..
Ezt senki nem tudja helyetted megcsinálni, mert ahhoz túlságosan különleges vagy ;-)
Minden embernek más ételek tetszenek.

Úgy számold, hogy ez a borzasztó dolog amitől félsz, csak egy-két hétig tart, utána már beáll a szervezeted a kevesebb ételre.
Ugyanez vonatkozik az édességekre, péksüteményekre is: csak rövid ideig lesz rossz vágyakozni utánuk, utána ez az érzés fokozatosan csökken.
Ne szomorkodj előre, hogy most már életed végéig szenvedni fogsz, csak két hetet bírj ki, és az érzelmeid hozzászoknak az új helyzethez!

Az átállás csak néhány hét lesz, utána minden gyorsan, könnyen, automatikusan fog menni, és kellemes lesz a hatása.
Rövid időn belül karcsúbbnak fogod találni magad, és innentől igazán élvezetes lesz az egész!

Ahogy a súlyod csökkenni kezd, szinte lebegsz majd. Valószínűleg emésztési problémáid is voltak, amik ennyi idő elteltével szépen csökkenni kezdenek Az ízületeid felsóhajtanak, a hátad megkönyebbül, a fáradékonyságod elmúlik

A túl intenzív testedzés is evésre késztet. Fontos a sport, a mindennapi mozgás, a hajlékonyság megtartása, de mértékkel szabad csak edzeni. Egy fél órás kocogás, kis erőnléti edzés, pár fekvőtámasz pont elég. Minél nagyobb feladatokat gördítünk magunk elé, annál biztosabb, hogy hamar fel is adjuk.
Csak olyan sportot szabad választanunk, annyit és olyat, amit mindig tudunk vállalni, belefér az időnkbe, nem túl megerőltető, kellemes, nem túl fárasztó, vagy fáradtan is bele tudunk vágni. Inkább legyen csak tíz perc futás, ha csak ennyi időnk van, mint másfél óra intenzív edzés két hónapon keresztül, aztán utána semmi.

Igaz Szerelmet Minden Embernek! Nem diétára, hanem életmód változtatásra van szükségünk.
Ki kell találnunk magunknak egy olyan életet, ahol az evés ugyanúgy élvezet, de mégis sokkal inkább táplálkozás, mint szórakozás.
Ebben az új életben örökre helyet kap egy kellemes kis frissítő, hajlékonyságot és támaszt építő mozgásforma, egy kis befelé figyelés –jóga, meditáció, séta, falmászás.
Be kell látni, hogy punnyadni és zabálni nem lehet soha többé. Ez egy rossz tulajdonság, pont mint a cigarettázás, és abba kell hagyni.

Nem kell sietni, heti egy kilónál semmiképp sem szabad többet fogyni, engedni kell a testünket folyamatosan alkalmazkodni, hozzászokni az újhoz. A kevesebb súly, kevesebb szövet, kevesebb vért kíván, amihez kevesebb szívdobbanás, kevesebb légvétel szükséges.. ezekhez az új mennyiségekhez szervezetünknek állandóan újra kell kalibrálnia magát, nem várhatjuk el tőle, hogy ezeket az értékeket találja ki magától és álljon is be rá gond nélkül.
Türelemmel és szeretettel támogassuk meg a testünket ebben az egész életünkre kiható változásban, és cserébe nem lesznek kibírhatatlan  tüneteink, nem fogjuk feladni fél úton, mert könnyű lesz az átmenet. Valamit, valamiért..

Spirituális szintünkön úgy tudunk segíteni, ha ismerjük azokat a módszereket, amikkel energiát vehetünk fel, és mindig energiában fürdünk, nem engedjük energiaszintünket lecsökkenni.


Megbocsátunk magunknak és a többi embernek a kövérségért, és megpróbáljuk megérteni, mit akar ez a tünet nekünk mutatni.

Sok pihenés, sok nyugalom szintén elengedhetetlen, hogy a fáradtságból és nyugtalanságból adódó étvágyat kiküszöbölhessük.Lelki szinten úgy tudunk magunknak segíteni, ha megszüntetjük az eredeti okot (elkeseredettség, harag, fájdalom, unalom, önutálat, lelkiismeret-furdalás, szégyen, fáradtság, kedvtelenség).

Ez a legfontosabb. Ha a kiváltó ok nem szűnik meg, a kitartásunkon keletkező repedésekből kivirágzik az evés korlátozásával szembeni ellenállás. Titokban fogunk eszegetni, miközben azt hajtogatjuk „de hiszen nem is eszek semmit, nem értem miért hízok mégis”.

Igaz Szerelmet Minden Embernek!Fejtsd meg hogy mi az oka annak, hogy ennyit eszel. Ezt a lépést nem úszod meg.
Eltölthetsz még ezer évet azzal, hogy okos cikkeket olvasgatsz, nem fogsz hozzá közelebb kerülni.
A drága és veszélyes fogyasztószerekkel sem, azok is csak addig hatnak, amíg szeded + esetleg néhány hónap..
Azon az okon amit találsz, muszáj lesz dolgoznod, különben nem fog sikerülni. Ne felejtsd el, az evés nem más, mint tünet. A túlzott evés nem csak táplálkozás, hanem tünet. Tünete annak, amit titkolni akarsz magad előtt, valami olyan dolog, amire rágondolni is fáj.Tudom, hogy unalmasan hangzik, de ha nem dolgozunk magunkon, semmi nem fog megoldódni. Nem tudjuk majd elkerülni, mert ugyanaz a dolog késztet evésre, ami később megbetegít, ugyanaz lesz a párkapcsolatunkat fenyegető csapás kiváltó oka is..

Minden mindennel összefügg, bármerre induljunk el: kételkedés, szakítás, félelmek, játszmák, hízás,
végül mindig ugyanoda jutunk: meg kell értenünk önmagunkat, hogy mit miért csinálunk, miért és hogyan reagálunk a számunkra rémes helyzetekre, miért nem tudunk nemet mondani, miért nem úgy élünk, ahogyan szeretnénk.. egyszer muszáj lesz ezzel szembenézni, miért ne most kezdjük el? Lesznek benne fájdalmas dolgok, viccesek, meghatók, és bosszantók is, de mégis megéri, mert ez egy folyamat, aminek a végén A pontból eljutunk B pontba.Mégis, a legeslegjobb, amikor lassanként átvesszük az irányítást életünk felett, és elkezdünk ráébredni saját nagyszerűségünkre! 

 

Budapest, 2012Legyen Ragyogó Jelenlét Minden Pillanatban
Oldódjon fel minden fájdalom, vegye át helyét a szeretet!
Igaz Szerelmet Minden Embernek!

Legyen Ragyogó Jelenlét Minden Pillanatban

e-mail

Ugrás az oldal tetejére